Vasaras nometnēs jautri un lietderīgi pavada laiku

vasaras nometne
Foto: Ričards Sotaks

Lai bērni un jaunieši skolas brīvlaikā varētu patīkami un lietderīgi pavadīt laiku, Kuldīgas novadā vasarā norisinās pašvaldības līdzfinansētas vasaras nometnes, ko rīko gan izglītības iestādes, gan biedrības. Devāmies lūkot, kā veicas nometņu dalībniekiem un ko viņi jaunu iemācījušies.

Deju nometnes “Ielecam vasarā” dalībnieki ir aktīvi jau no paša rīta – skolotājas vadībā viņi aktīvi kustas dejas ritmos. Nometnes vadītāja Jeļena Miezīte stāsta, ka nometni rīko jau kopš 2011. gada, un pieprasījums pēc tās nemazinās. Daudzi bērni piedalās pirmoreiz, bet ir arī tādi, kuri piedalās atkārtoti. Divu nedēļu garumā katru dienu no 10.00 līdz 16.00 šeit pulcējas 9 – 10 gadus veci bērni no Kuldīgas un pagastiem. J. Miezīte uzsver, ka grib bērnus iepazīstināt ar pēc iespējas dažādākiem dejas stiliem, lai paplašinātu bērnu redzesloku. Uz nometni brauc pasniedzēji arī no Rīgas. Nereti bērni dodas arī nopeldēties. Nometnes programmā būs arī nodarbības un meistarklases par veselīgu uzturu.

Savukārt nometnes “Mans mantojums” dalībniekus sastopam radošā nodarbē, gatavojot Saules sistēmas planētu modeļus. Dienas pirmajā pusē viņi nodevušies iepirkšanās spēlei. Bērniem dots uzdevums izdomāt, ko viņi varētu sev un nometnes draugiem pagatavot launagā. Tad devušies iegādāties izvēlētajiem ēdieniem sastāvdaļas, mācoties aprēķināt vajadzīgo produktu daudzumu un ekonomiski rīkoties ar naudu katrai komandai atvēlētā budžeta ietvaros. Nometnes vadītāja Daiga Zemke pastāstīja, ka kopumā šogad nometne veltīta zvaigznēm un dabas parādībām, un tās noslēgumā dalībnieki dosies uz planetāriju Ventspilī, bet pēc tam nakšņos teltīs pilskalnā un vēros zvaigznes. Nometnē piedalās 18 bērni vecumā no 10 līdz 12 gadiem.

Savukārt Vārmē šogad norisinās jauna tipa nometne “Lauku sētas labumi”, tās dalībniekiem sniedzot ieskatu pavāra un kulināra profesijā, izmantojot lauku labumus. Apmeklējot nometni, bērni mācījās, kā no pašu vai citu vietējo lauksaimnieku produktiem iespējams pagatavot ļoti gardus un acīm tīkamus ēdienus pēc tradicionālām latviešu receptēm. Pirms Jāņiem bērni mācījās taisīt sieru no ekoloģiskiem lauku produktiem, piedzīvojot pārvērtību procesu, kurā piens pārtop par gardu, mutē kūstošu sieru. Nometnes vadītāja Jolanta Jansone pati bijusi pārsteigta, ka daži bērni vēl līdz šim nebija iepazinušies ar lauku vērtībām jeb labumiem, jo ikdienā lietojot tikai veikalā nopērkamus produktus. J. Jansone nometnes rīko jau trešo gadu. Agrāk nometnes bijušas saistītas ar sportu, bet šogad izvēlēts kulinārijas novirzienu, lai tajā varētu piedalīties dažāda vecuma bērni. Brīvajos brīžos, kad netiek gatavots, bērni spēlējuši dažādas sporta spēles, dejojuši un piedalījuši interesantās aktivitātēs. Vaicājot pašiem nometnes dalībniekiem, vai viņiem patīk šāda nometne un vai tādā piedalītos arī nākamajos gados, tika saņemta pozitīva nostāja. Par to, kas vislabāk paticis, dalībniekiem domas dalījās – vieniem tā bija omlešu cepšana, salātu griešana vai maizīšu gatavošana, bet citiem – zupas vārīšana un produktu sagatavošana.

Dažādas nometnes norisināsies arī atlikušajos vasaraas mēnešos. Ar visu nometņu piedāvājumu var iepazīties ŠEIT . Par brīvām vietām nometnēs aicinām interesēties pie nometņu vadītājiem.





 

< SKATĪT AKTUALITĀTES

Pievienot komentāru
  • Šim rakstam komentāru nav